7 tips til valg af font / skrifftype til din hjemmeside

7 tips til valg af font til din hjemmeside

Valget af skrifttype er ikke bare et spørgsmål om smag

KOM IGANG NU
LÆS MERE

Hvilken skrifttype skal jeg vælge til min hjemmeside?

Knud Østerbye - medejer af NemmeHjemmesider.dk

Knud Østerbye - NemmeHjemmesider.dk

Det er en accepteret sandhed blandt designere, at valg af skriftype når du laver din hjemmeside, er lige så vigtigt, som at vælge tøj til en særlig lejlighed. Skrifttypen skal ikke bare være læsbar - lige så lidt som brudens kjole bare skal holde hende varm.

Beslutningerne om valg af font er afgørende for det udtryk du sender til dine besøgende. Sammen med resten af designet, selvfølgelig. Når man taler fonte taler man grundlæggende om 4 typer:

SANS SERIF – som fx Arial eller den du læser nu. Sans betyder uden og serif er de små fødder et bogstav står på.

Sans serif
Eksempler på sans serif



SERIF – som fx Times New Roman. Den klassiske font til bøger, hvor bogstaver har en lille fod at stå på.

Serif
Eksempler på serif




HANDWRITTEN (Eller script) – Fonte der ser ud som om er håndskrevne.

Script
Eksempler på håndskriftlignende fonte




DISPLAY – De mest dekorative – fx fonte der er mere kreativt udformede. Ofte knapt så læsbare til længere tekster.

Display
Eksempler på display fonte




7 tips til valg af fonte

#1: Budskab og udtryk skal passe sammen

Som ved alle andre beslutninger vedr. sin hjemmeside, handler det først og fremmest om at beslutte hvad ens budskab skal være og hvordan dette budskab skal afleveres. Virksomhedskonsulenten skal vise ansvarlighed og seriøsitet – men samtidig vise at han er på omgangshøjde med tidens trends. Investeringsrådgiveren og advokaten skal også være ansvarlige og seriøse, men de må også godt være mere klassiske og traditionelle i deres udtryk. Den alternative behandler vil nok gerne udstråle noget mere blødt og varmt.

Disse tanker skal være rettesnoren for alle valg i designet – også fontene.

Generelt kan man sige at serif-fontene er mere klassiske og seriøse i udtrykket. De regnes for at være de mest læsbare på tryk – men da de ofte er ret slanke, kan de være problematiske på skærme. Derfor er der mange der bruger serif-fonte i overskrifter og sans-serif i længere tekster. Så får man et seriøst og læsbart udtryk.

Sans serif-fontene betragtes som mere moderne. De er mere enkle og rene – man kunne næsten sige stilrene.

De håndskrevne script-fonte kan give et mere blødt, varmt og/eller kreativt udtryk. Der findes både nogle der er sammenbundne og meget svungne og nogle der er blokbogstav-agtige – ja helt over i det barnlige. Ingen udtryk er forkerte – det er kun et spørgsmål om hvad man vil signalere. Dem der ligner skråskrift giver nok en fornemmelse af at afsenderen er en ældre person. At man kører på noget med nogle klassiske dyder og de gode gamle dage. Er man klovn (en rigtig en), der optræder ved børnefødselsdage så vil de mere barnlige fonte sikkert fungere ret godt.

Display-fontene skal man være varsom med. De kan ofte se godt ud rent grafisk, men er ofte også lidt anstrængende at læse. De giver dog din side kant og genkendelighed og kan være med til at sætte stemningen. Brug dem evt. til overskrifter.

#2: Brug webfonte

Lidt teknisk – og ikke noget du behøver tænke over hvis du bruger NemmeHjemmesider – for vi har tænkt for dig. Men… På alle computere er der en række fonte installeret. Det er dem du kan vælge når du skriver i Word. Du kan både se dem på skærmen og printe dem - det er helt perfekt.

Men! Alle computere har ikke de samme fonte installeret. Og bruger du en speciel font på din hjemmeside, så kan du ikke regne med at den findes på din besøgendes computer. Derfor bliver computeren nødt til at erstatte fonten med en der ligner. Det værste eksempel er Comic Sans. Som designer kan jeg finde mange gode grunde til ikke at bruge den – men mindre du skriver en tegneserie. Men den vigtigste grund er at Apple ikke understøtter den. Så folk der besøger en side fra Mac-computere eller Ipads/Iphones de kan ikke se den font. I stedet ser de en tæt på ulæselig skråskrift der ligger laaaaangt fra Comic Sans barne-agtige udtryk.

For at undgå at være afhængig af, hvad der ligger af fonte på dine gæsters computer, så kan du bruge webfonte. Fonts.google.com er et godt sted at starte. Der er 100-vis af fonte man selv kan installere og bruge på sin hjemmeside. Det er også her, vi har hentet de fonte vi bruger på NemmeHjemmesider.

#3: Brug ikke for mange webfonte

Webfonte tynger læsetiden på din hjemmeside. Og med læsetiden mener jeg loade-tiden for den besøgende. For mange fonte gør siden langsom og er der noget folk ikke gider så er det at vente på en hjemmeside. Vi har derfor besluttet, at man har adgang til webfonte på sine nemme hjemmeside. En til overskrifter og en til brødtekster og menu. Laver du en side et andet sted så vil jeg anbefale dig at holde dig under 3.

#4: Brug 2 markant forskellige fonte

Vær modig! Også når du vælger fonte til overskrift og brødtekst. Vælg to fonte med markante forskelle. Det andet bliver hurtigt kedeligt. Og forsøg dig frem – se hvor meget denne lille beslutning faktisk betyder.

#5: Sort er sjældent sort – og det behøver slet ikke være sort

Det mest læsbare er mørk tekst på hvid baggrund. Med stor kontrast imellem de to. Det er grunden til, at papir næsten altid er hvidt og teksten som standard er sort. Det vigtigste er selvfølgelig kontrasten, for man kan også bruge lys tekst på mørk baggrund. Det er bare mere anstrengende for øjnene.

Bemærk at den ”sorte” tekst på rigtig mange hjemmesider faktisk er en mørkegrå. Det er mere behageligt for øjnene. Det kan også give en god effekt at give teksten en farve, fx en mørk grøn. Det kan give din side varme – også selvom farven er så mørk, at man ikke opdager, at den ikke er sort lige med det samme.

Overvej farvesymbolik og farvers medbetydninger. Fx er rød både kærlighed og fare.

#6: Læsbarhed er kongen

Husk fornuften i dit kreative trip. Du har skrevet verdens mest velskrevne og vigtigste tekst nogensinde. Med den der vildt seje skråskrift-agtige font. I lysegrå. På baggrundsbilledet der forestiller en strand. Ingen orker at læse det. Så brug øjnene og spørg måske en ven hvad de synes. Husk at tjekke på små skærme også, fx tablets og telefoner. Især hvis du bruger baggrundsbilleder. Er du ung og har gode øjne, og din side også henvender sig til ældre med dårligere øjne – så spørg én der matcher den beskrivelse. Husk at læsbarhed også handler om skriftstørrelse.

#7: Glem det hele - Der er ingen regler

Ok – du skal måske ikke glemme det hele… Engang var der regler for alt lige fra korrekt påklædning til hvad pølsemanden på torvet måtte servere som tilbehør til de røde pølser. Dengang var alt mere enkelt og så alligevel slet ikke. I hvert fald lever vi i dag i en tid, hvor de gamle regler og normer er under hastig opløsning og det gælder også for valg af skrifttyper. Der var engang nogle regler om, at man skulle bruge serif-fonte til overskrifter og sans-serif til brødtekster. Men i dag gør alle bare lige det de selv synes fungerer. Så giv den gas og prøv dig frem!



Jeg håber dette tip var noget du kan bruge. Har du brug for hjælp til din hjemmeside så tag endelig fat i mig på info@nemmehjemmesider.dk
PRØV NU

Vores kunder elsker os

  • “Det er let at lave sin hjemmeside, som man gerne vil have den, og der er utrolig hurtig og effektiv hjælp ved hånden, hvis man støder på det mindste problem undervejs.”

    Karen Langkjær på Trustpilot.dk


    PRØV SELV - HELT GRATIS
  • " Jeg valgte at lave min webshop og blog via nemmehjemmesider, da den er professionel og man får hurtigt svar hvis man har et problem. Priserne er super gode. "

    Mie Bak Kjærulff på Trustpilot.dk


    PRØV SELV - HELT GRATIS
  • "Jeg er utrolig imponeret over jeres utrolig gode service. Hver gang jeg har kontaktet jer, er I super-hurtige til at svare og hjælpe."

    Gitte fra sønderjyskhundeklip.dk


    PRØV SELV - HELT GRATIS
Til toppen