Knud Østerbye - NemmeHjemmesider.dk
Når man taler om SEO - altså at søgemaskine optimere sin hjemmeside - så taler man helt overordnet om to ting.
1) On site SEO - her arbejder man med indholdet på ens hjemmeside. Primært teksten.
2) Off site (nej det har ikke noget med fodbold at gøre) - og her arbejder man med faktorer uden for ens hjemmeside. Fx links fra andre sider der peger over på din side.
I denne tekst fokuserer vi på on site. Altså indholdet på din side. Og her gælder det om at præsentere sit indhold på en måde som
1) gør indholdet forståeligt for søgemaskinerne (læs Google - der er ikke andre!) og
2) gør at indholdet matcher bedst muligt med det dine potentielle kunder søger på.
Altså - sælger du en “sofa med chaiselong” og det store flertal af dine potentielle kunder skriver “sofa med puf” når de googler, så er der kun match på “sofa med”. Har du så en konkurrent, der i stedet skriver “sofa med puf” i sin overskrift, så har han en fordel. Han vil ligge højere i søgeresultaterne.
Ok - så du er altså nødt til at vide noget om hvordan folk søger for at optimere dine tekster. Det er der heldigvis værktøjer til - men først skal vi lige have noget grundlæggende på plads.
Du skal forestille dig internettet som et spindelvæv. Trådene er links og samlingerne er hjemmesider med indhold. Google fungerer på den måde, at de har nogle robotter – Googlebots eller crawlere – som kravler rundt på nettet og sender den information de finder tilbage til en stor database. Hver gang de finder et link, følger de og tjekker, om det er en ny hjemmeside eller en de kender i forvejen. Kender Google allerede siden, tjekker robotten om der er ny information på siden eller om den stadig ser ud som den gjorde, sidst de var forbi. Alle informationerne indekseres i et gigantisk arkiv, som er det du søger i, når du søger i Google. Altså - når du søger i Google søger du ikke på nettet, som det ser ud lige nu. Du søger i Googles arkiv.
Derfor er der forsinkelse på de ændringer, du foretager på din hjemmeside, før du kan se dem i søgeresultaterne. Og derfor er SEO arbejde også en øvelse i tålmodighed.
Hvad din hjemmeside indekseres under i Google er altså afhængig af indholdet på siden. Og for at klare sig godt i Googles resultater, er det altså vigtigt, at du har noget godt indhold i form af selvfølgelig tekster, men også videoer og billeder.
En tommelfingerregel er, at du skal skrive længere og mere udførlige tekster. Først og fremmest for dine besøgendes skyld – dernæst for søgemaskinernes skyld. Er det det sjoveste i verden? Næppe! Men det er nødvendigt. Hvis ikke dine sider indeholder tekst, vil Google ikke kunne se hvad din side indeholder – og så kan de i sagens natur ikke indeksere dine sider i deres arkiv og du vil derfor ikke blive fundet af dem, der søger.
I dag kan Googles robotter godt genkende indholdet på et billede i ret mange tilfælde – altså ”se” på et foto af en gade og identificere at der både er en bil og et barn og en gade – men du kommer ikke udenom, at teksterne er de vigtigste.
Se det er der ingen, der ved med sikkerhed. Google holder kortene tæt til kroppen - her er vi inde ved deres hjerteblod. Hvis vi kendte den fulde sandhed kunne vi snyde. Dog kan vi sige dette: De øverste 4 resultater, der dukker op når man søger, er annoncer. Det kan også være færre, hvis der ikke er annoncører nok - men altså max 4. Annoncerne er placeret via Googles Adsense system og de er også markeret med ordet Annonce. Altså disse 4 pladser kan vi ikke søgeoptimere vores side op på. Søgeoptimering virker fra plads 5 og nedefter. Er det egentlig rimeligt? Tja - Google har monopol, så det er faktisk lige meget, hvad vi mener.
Men skal din side til tops, når man fx søger på “sofa med puf”, så er der ting vi ved spiller ind, fx:
Indeholder din side overhovedet ordene sofa med puf? Kan Google læse det?
Er din side aktiv - fornys den? Eller er den måske død?
Har du mange besøgende? (Så må indholdet jo være godt, tænker Google)
Bliver din side linket til af andre sider? Og hvad er kvaliteten af dem der linker?
Den sidste vil jeg ikke bruge plads på her - det hører under off site SEO. Men godt seriøst indhold giver point. Men det gør aktivitet også.
Hjemmesider der ofte fornys med nyt indhold regnes for at være bedre end “døde” sider, der aldrig sker noget på.
Derfor gælder det om, at der løbende kommer nyt til. Dog skal indholdet være relevant og af en vis kvalitet - så man skal ikke smide noget på, bare for at gøre det. Hvor ofte skal man så gøre det? Tja… hvis du gør det oftere end dine konkurrenter, så er det kun godt. Men lidt er bedre end ingenting og er det lidt svært at tage sig sammen til det, kan det være en god ide at lægge en realistisk plan om fx at skrive nyt indhold en gang om ugen eller måneden.
Hjemmesider, der har mange besøgende, er populære og i Google tænkning betyder det at de er relevante. Så har en hjemmeside mange besøgende vil den rangere højere i søgeresultaterne end eller og dermed få endnu flere besøgende. Betyder det, at det er en håbløs kamp at gå op imod en hjemmeside med mange flere besøgende? Nej, for der er også alle de andre parametre, som jeg allerede har været omkring.