Seo optimering – du selv kan gøre | NemmeHjemmesider.dk

Søgeoptimer din hjemmeside

Alt det her kan du gøre selv - helt gratis!

LAV EN HJEMMESIDE
LÆS MERE

Automatisk Google-venlig hjemmeside

En hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk er pr. automatik Googlevenlig. Den er med andre ord bygget på en måde, der gør den nem at finde og læse/forstå for Googles søgerobotter.

Dermed er du også garanteret, at den bliver fundet og kommer med i søgeresultaterne. Det betyder dog ikke, at du ikke godt med fordel kan gøre en række ting for at forbedre din hjemmesides præstation i Google.




Bliv klogere på dine seo-muligheder

Hvad er seo

Hvis du er i tvivl om hvad seo egentlig er og hvorfor det er vigtigt for din hjemmeside, kan du starte her.
Læs mere om seo...

Teknisk seo

Teknisk seo dækker over den måde din hjemmeside fungerer "under motorhjelmen". Undgå at spænde ben for dig selv.
Læs mere om teknisk seo...

Onsite seo

Se hvilke muligheder du har for at optimere din hjemmesides indhold så den klarer sig så godt som overhovedet muligt.
Læs mere om onsite seo...

Offsite seo

Hvad spiller ellers ind på din hjemmeside præstation i søgeresultaterne? Læs fx hvordan du selv kan linkbuilde.
Læs mere om offsite seo...

Hvad betyder seo?

SEO er en forkortelse for de engelske ord search engine optimization – eller på dansk søgemaskineoptimering.

I Danmark er Google reelt set den eneste søgemaskine – derfor kalder nogle det for googleoptimering. For nemheds skyld vil vi her i teksten referere til det som seo.

Seo går ud i sin kerne ud på at undersøge, hvad din målgruppe skriver i søgefeltet, når de googler efter det du tilbyder på din hjemmeside, samt gøre det nemt for Google at forstå at du er (den bedste) leverandør af netop dette.

Hvis Google læser din side og indholdet vurderes til at være det bedste svar på den søgendes spørgsmål, så vil din side ligge nr. 1. Alle vil gerne ligge nr. 1 og derfor opstod det systematiske arbejde med at optimere hjemmesider og webshops – med andre ord seo.


Hvad er seo?

Seo er et samlet overskrift for alt det, der har med din hjemmesides synlighed i søgemaskinerne at gøre. I Google søger man på tekst (søgeord/sætninger) og derfor er tekstindholdet på din hjemmeside meget vigtigt. Når man arbejder med at få ordene på hjemmeside til at matche med det folk søger på i Google taler man om on-page seo. Altså optimering af det (tekst)-indhold, der er på din side. Det er dog – som du kan læse mere om længere nede – ikke kun indholdets kvalitet der afgør om din side klarer sig godt: Google vurderer sider på en lang række parametre hvoraf en er indholdets kvalitet.


Hvor hurtigt virker seo?

Der er ikke noget kort svar – udover langsomt.

For det første laver du nogle ændringer, som Google først skal opdage, før de kan have effekt. Dernæst har Google bevidst lagt noget træghed ind i deres system, så selv om du har gang i noget godt på din hjemmeside, så vil du ikke stryge op ad listerne i morgen. Der vil gå uger og nok også måneder.

For at speede google op kan du oprette din hjemmeside i Google Search Console og lave et sitemap.


Hvad er forskellen på reklamer og seo?

De fire øverste søgeresultater er som regel reklamer. Dem kan du ikke optimere dig op på. Der skal du betale for en annonce. Seo er som regel gratis – hvis du gør det selv. Men det tager lang tid og virker langsomt. Til gengæld kan det også virke i lang tid, hvis du ellers holder øje med det og holder din hjemmeside opdateret. Annoncering virker fra dag til dag, men koster som sagt penge. Og sætter du det forkert op, kan det koste rigtig mange penge - uden at virke.

Teknisk seo

Teknisk seo handler om en hjemmeside rent teknisk stiller barrierer i vejen for at Google kan finde og indeksere den. Der er ingen af den type barrierer på vores hjemmesider. Vores CMS giver dig adgang til at indsætte dine egne titletags og metadescriptions også.

Vi bruger fx så lidt script som muligt og det kan Google godt lide. Det giver nemlig sider der er nemme at læse for robotterne og er hurtige at afvikle.

Vores sider afvikles endvidere fra hurtige og driftsikre servere - og det er også et plus i Googles øjne.

Som kunde hos NemmeHjemmesider får du også et SSL-certifikat på dit domæne. SSL-certifikatet gør at browserne markerer siden som sikker. Det gør dine besøgende trygge og muliggør deling på de sociale medier Facebook og Instragram. Ydermere så skulle det også betyde bedre placeringer i Googles søgeresultater – om ikke andet, så fordi det giver flere besøgende. Og besøgstallet er et parameter, når Google opgør en hjemmesides relevans.

I dag foregår over 60 % af webtrafikken via mobile enheder (telefoner og tablets). Hjemmesider, der ikke er mobilvenlige, er ikke sjove at besøge fra en mobiltelefon. I visse tilfælde virker de slet ikke ordenligt. Googles interesse er at levere gode og relevante søgeresultater og derfor vil de nedprioritere hjemmesider, der ikke er mobilvenlige. Det er hjemmesiderne fra NemmeHjemmesider pr. automatik. Så der har du heller ikke noget at ”frygte”.

Ingen af de nævnte ting er noget, du skal gøre noget for. Det er ting, vi har sørget for på dine vegne.

Onpage seo

Onpage seo er som nævnt optimering af indholdet på din hjemmeside.

1. Læg en seo-strategi

Når du optimerer dit indhold, bør du starte med blive klog på, hvad der allerede virker. Brug Google Analytics og undersøg, hvor meget trafik du har og hvilke søgeord de er kommet ind med.

Undersøg også din placering i Google forskellige på forskellige søgeord. Det kan du gøre gratis ved simpelthen at søge på de givne ord (i inkognito mode – ellers kan Googles kendskab til dig, dine tidligere søgninger, geografisk placering og alt muligt andet farve resultaterne). Hvis du vil bruge lidt penge på det er der også værktøjer til dette. Ahrefs.com og Semrush.com er værd at undersøge.

Hvis du ikke ved hvordan din side klarer sig i forvejen, kan du meget let ødelægge ting, der allerede virker for dig.

Det er også en god ide at undersøge hvad dine konkurrenter rangerer på. Der er Ahrefs.com smart, men du kan også bare se på konkurrenternes overskrifter og se om du kan regne ud hvad de går efter og så lave nogle inkognitosøgninger og se om de lykkes.

2. Lav en søgeordsanalyse

Dernæst skal du lave en søgeordsanalyse, hvor du finder frem til de ord, du bør have på din side.

Du skal se på hvor mange, der søger et ord, hvor hård konkurrencen er, samt vurdere ordenes relevans for dig. Hvis du sælger fodbolde, er det ikke sikkert at ordet fodbold er godt at gå efter. Der er givet mange søgninger på det ord, men nogle vil måske se hvad fodbold er, nogle vil læse nyheder, nogle se stillingen i superligaen og nogle vil noget helt fjerde. Og så der dem der vil købe en bold.

Der kunne ordene købe fodbold, billig fodbold, god læderbold osv. sikkert være mere relevante.

Vi har lavet dette blogindlæg om, hvordan du tjekker antallet af søgninger og konkurrencen på udvalgte søgeord. Læs blogindlægget "Sådan skriver du søgeoptimerede tekster" her...

Seo-optimer dit indhold

Sådan søgeoptimerer du selv indholdet på din hjemmeside

Seooptimering af dine overskrifter

Google er en tekstsøgemaskine og derfor er teksterne på din hjemmeside selve grundlaget for din hjemmesides succes.

Du skal have 1 (og kun 1) såkaldt h1-overskrift på alle sider. H1 overskriften skal indeholde noget med dine søgeord. Og jo tidligere i overskriften et søgeord står, desto bedre.

Der må meget genre være flere overskrifter på hver side, men sørg for at kun en af dem er h1 og at du optimere fokuseret, så hver side har sit eget emne. Brug OVERSKRIFT-ELEMENTET for at skrive h1-overskrifter.

Optimering af tekster

Sørg for at bruge søgeordene i dine tekster – men lad være at skrive til søgerobotterne. Din målgruppe er mennesker og det er dem, du skriver til. Så skriv spændende og skriv meget.

Sammenlign med top 3 på det søgeord du optimerer mod. Har de 1000 tegn på deres sider, jamen så skal du skrive mere. Men det vigtigste er at det er godt.

En parameter i Google er bouncerate – altså hvor mange procent, der forlader din hjemmeside med det samme. Er den høj, så må sidens indhold være dårligt = dårlig placering i google. Hvis din side er kedelig, uinspirerende eller har for lidt indhold, så vil dine gæster smutte hurtigt – og det er skidt. Ikke kun for dit salg, men også for dine placeringer i Google.

Sådan retter du titletagget

Title-tagget er den overskrift der vises for en side i Google. Det bør indeholde de søgeord du optimerer den pågældende side på og så skal det være inspirerende for den søgende. Det skal give lyst til at klikke!

Der er specifikke krav til title-taggets længde, så vi anbefaler, at du bruger et værktøj som https://seomofo.com/snippet-optimizer.html

Og at du lurer rigtigt meget på hvad konkurrenterne skriver i deres titletags – især dem i top 3, du gerne vil konkurrere mod.

Du kan indtaste dit titletag ved at klikke på MENU (når du er logget ind på din side) og vælge en side. Der trykker du på VIS SEO FELTER.

Sådan tilføjer du metadescription

Metadescription er den korte beskrivelse som står i søgeresutaterne. Har ud ikke skrevet en, vil Google tage de første ord på din hjemmeside og det ikke sikkert at det er det mest optimale (læs: det er det sjældent!). Metadescription bliver ikke læst af Google, men den skal inspirere din målgruppe til at klikke. Det skal være kort og præcist, så sørg for at få dine nøglekvaliteter helt frem. Og brug også her https://seomofo.com/snippet-optimizer.html til at sikre, at det ikke bliver for langt.

Du kan indtaste dit titletag ved at klikke på MENU (når du er logget ind på din side) og vælge en side. Der trykker du på VIS SEO FELTER

Er video ligegyldig for seo?

Video er ikke altafgørende, da Google er en tekstsøgemaskine. Men video kan være fantastisk for dem der ikke er så vilde med at læse – og dem er der mange af. Video får også generelt besøgende til at blive lidt længere på siden – og det sænker bounceraten. Lav bouncerate = bedre vurdering. En anden ting er at videoerne kan hostes på Youtube og dermed skabe opmærksomhed om din hjemmeside/webshop/ydelser der. Videoerne kan også dukke op i googlesøgninger.

Er billeder ligegyldig for seo?

Nej. Ligesom med video er billeder ikke altafgørende, men de er med til at gøre din hjemmeside mere appetitlig og spændende. Det er jo netop styrken ved de digitale medier – at vi kan præsentere indholdet på mange måder: tekst, billeder, lyd, video, grafiske elementer.

Kopier aldrig indhold!

En ting som Google ikke kan lide er såkaldt duplicate content. Altså kopieret indhold. Du skal hverken kopiere andres eller dit eget indhold og sætte ind på din hjemmeside. Skriv nyt hver gang. Google vil direkte straffe dig og smide dig langt ned i søgeresultaterne hvis du kopierer.

Det betyder ikke at det ikke er en god ting at lade sig inspirere af konkurrentere - det kan vi kun opfordre til!

Link internt på siden

Man kan se Internettet som et stort spindelvæv. Trådene er links og samlingerne (hvor trådene mødes) er hjemmesiderne.

Google opdager nettet ved at deres robotter, webcrawlerne, kravler ud over nettet, læser alle siderne og tjekker om der er sket noget nyt. Når de møder et nyt link, følger de det altså og ser om der er noget interessant. Derfor kan du med fordel lave links imellem dine undersider, der hvor det giver mening. Skriver du noget på forsiden som uddybes på en underside, så link direkte fra teksten på forsiden.

Det kan du enten gøre med KNAP / LINK ELEMENTET, med en LINKLISTE eller ved at lave et link i TEKST/BILLEDE ELEMENTET.

Byg gode interne links

Når du laver et link, kan du gøre det med den klassiske ”Læs mere her...”. Der er dog ikke meget information om, hvad det er, man kan læse mere om i den formulering. Hverken for mennesker eller for Googles robotter. Overvej at skrive noget i stil med: ”Læs mere om [INDSÆT EMNET]...”

Offpage seo

Din Google-rangering er også afhængig af faktorer udenfor din hjemmeside

Linkbuilding

En anden form for seo er off-page / linkbuilding. Når Google vurderer en sides relevans for et givent søgeord, så tager de en række faktorer med. Din sides indhold er vigtigt, men mange ting spiller ind.

Din sides popularitet er fx også vigtig. Tankegangen er logisk (måske endda demokratisk?): Hvis de fleste der søger på søgeordet bold klikker på hjemmesiden vi-sælger-bolde.dk, så må denne hjemmeside være relevant. Hvert klik bliver dermed lidt som en stemme på hjemmesiden.

Det er godt.

Men det er endnu bedre, hvis andre sider linker til siden. For hvis nogen vil bruge deres kostbare tid og plads på deres hjemmeside på at linke til en anden hjemmeside, så må denne side virkelig være god. Ca. sådan ”tænker” Google.

Derfor kan det give god mening at arbejde med at få links på andres sider. Når man arbejder systematisk med det, kaldes det at linkbuilde.

Linkbuilding kan du selv gøre ved at undersøge om der fx er bloggere eller online magasiner der skriver om dit emne. Kontakt dem og hør om de vil skrive om dig eller bare linke til dig. Undlad at lave en masse 1:1 linkbytte. Google vil regne den ud (få mistanke om) at I bare har aftalt det, og så får du ikke noget ud af det.

Der er en helt industri bygget op om linkbuilding og man kan også købe links fra hjemmesider – ligesom reklamer. Du kan kontakte et bureau for at høre – men træd varsomt for det er en broget og meget konkurrencepræget branche – alle vil gerne sælge.

Overvej også de lokale medier. De vil ofte gerne skrive om hvad nye spændende lokale virksomheder har gang i – så kontakt dem og se hvad der sker. Hvis du lykkes med at få en artikel i, så forsøg om du kan få et link med i artiklen. Det kan være guld værd for din forretning.

Slutteligt er der linkkataloger hvor det er gratis at oprette sit link og debatfora hvor du kan deltage i debatten om et emne og have dit link med i din signatur. Det er ikke de steder, du får mest ”googlejuice” (smart ord for hvor godt et link er seo-mæssigt), men det er bedre end ingenting og det er nemt og gratis.

Vi har mere om seo i vores gratis e-bog – klik her...

Værd at huske om seo

De sidste faderlige råd - inden du kaster dig ud i det

Seo handler ikke om at snyde Google

De, der prøver at snyde, taber i længden. Seo handler om at lægge sit indhold til rette på en måde så det matcher bedst muligt med det, de besøgende søger. Bliver du taget i at snyde, eller tror Google du snyder kan du i værste fald ryge helt ud af søgeresultaterne – og der er ingen rettergang først og heller ingen appelmuligheder. Så opfør dig ordentligt – så sker der ikke noget. Og dine besøgende får også den bedste oplevelse.

Seo er ikke garanti for topplaceringer

Det er Google der bestemmer. Seo arbejde handler om at gøre alt det man ved Google vægter, men det er dem - eller rettere deres algoritme, der bestemmer. Der er 200 faktorer der spiller ind på søgeresultaterne og det er kun Google der kender dem alle og kender vægtningen af dem. Og det er for at forhindre snyd!

Og husk på at der er tale om et nulsumspil. Når du ligger nr. 20 og gerne vil være nr. 1, så er der jo 19 andre foran dig som gerne vil bevare eller forbedre deres placeringer også. Og som også gør en indsats.

Du bliver aldrig færdig

Da konkurrenterne nok må forventes at gøre en indsats for at de ligger nr. 1 i stedet for dig, så kan du ikke hvile på laurbærrene. Desuden laver Google i omegnen af 500 ændringer årligt på deres algoritme og det påvirker søgeresultaterne hver gang. Nogle gange lidt. Andre gange rigtig meget.

Seo optimerer ikke dit salg

Seo handler om at trække trafik til din hjemmeside. Hvad der sker med trafikken – om de besøgende kontakter dig, booker tid, køber din vare eller smutter med det samme - det er der en hel masse andre faktorer der spiller ind på. Her er vi ovre i webshop- og hjemmesideoptimering som er en helt anden disciplin.

Lad være at overoptimere

Hvis man skriver alle sine tekster stramt optimeret i forhold til udvalgte søgeord, uden hensyntagen til om teksterne giver mening for de besøgende, så vil Google vurdere at du ikke skriver til dine besøgende. Og det vil de ikke bifalde. Og det vil dine besøgende i øvrigt heller ikke.

Til toppen